7 de octubre de 2013




 III Jornades d'Estudis Feministes en Religió. 

"Queering: putes, mares i santes, o no" 

30 - 31 d'octubre / 1, 2 i 23 de novembre (2013)

Palma - Illes Balears 






Des de fa tres anys, el Seminari de Teories i Pràctiques Feministes, que forma part del grup d’Investigació Desigualtats, gènere i polítiques públiques, de la UIB, organitza les Jornades d’Estudis Feministes en Religió, centrades en la reflexió crítica sobre les institucions religioses, el fet religiós i la incidència que té en la vida de les persones i en la construcció social de les seves identitats.

Així, les Jornades han creat un espai local de reflexió i deconstrucció sobre temes absolutament vigents en el teixit social i a l’altura dels debats filosòfics contemporanis sobre el secularisme en els estats democràtics; violència epistèmica i simbòlica en la construcció de discursos, violència física i psicològica sobre les persones que, en l’exercici de la pròpia autonomia, decideixen apropiar-se de la construcció de les seves identitats i espiritualitats com a llocs legítims d’enunciació.

L’any 2011 les I Jornades es varen centrar en donar a conèixer el treball que es realitza des de l’estudi de la teologia com a disciplina d’investigació travessada per diferents perspectives feministes. Per això, vàrem convidar a Lucía Ramón Carbonell, filòsofa i teòloga feminista, autora del llibre “Queremos el pan y las rosas”, la qual a més de impartir una conferència, va presentar el seu llibre, a la llibreria Àgora de Palma, en el marc de les jornades. Vàren participar també amb ponències i tallers, Judith Plaskow, teòloga jueva, professora d’estudis religiosos en el Manhattan College (USA) i co-fundadora de la revista “Journal of Feminist Studies in Religion”, també va participar Yaratullah Monturiol, especialista en hermenèutica corànica, el professor de la UIB Miquel Beltrán Munar i Rosa Cursach Salas filòsofa i teòloga feminista i co-organitzadora de les Jornades que col·labora amb el grup d’investigació Desigualtats, gènere i polítiques públiques i membre del grup d’investigació Política, treball i sostenibilitat, de la UIB.

L’any 2012, vàrem realitzar les II Jornades, amb el títol “(Des)fent l’epistemologia, (De)construint la religió, Descolonitzant l’espai públic”. A l’obertura es va organitzar un llit/debat col·lectiu a partir de la pel·lícula Fake Orgasm, de Jo Sol. Es va comptar per dur endavant el seminari amb la professora Ulrike Auga, professora de Teologia i Estudis de Gènere, Ciències Religioses i Ecumenisme en la Theology School de la Universitat Humboldt de Berlín (Alemanya)
Les ponències es centraren en la Teoria Queer, la violència epistèmica, les categories de hegemonia-subalternitat, les teories poscolonials i els processos de construcció d’identitats. Organitzarem també, les presentacions de diversos llibres entre ells: “Feminismos, Religiones y Sexualidades en mujeres subalternas” editat per Católicas por el Derecho a Decidir, d’Argentina; “Amor, placer, rabia y revolución” de Marian Pessah; y “La reina del burdel” de Macky Chuca. Vàrem organitzar també l’exposició col·lectiva “Cuerpos ocupaos/ cuerpos en resistencia”, al Central Palma Hostel, y es va també presentar el disc “Hilando Sueños” d’Arantxa Andreu, també el vídeo “Empoderate/Desobediencia” de l’artista visual gallega Susa Armesto.

Les III Jornades, que es realitzaran els dies 30 i 31 d’octubre i 1,2 i 23 de novembre del 2013, tenen com a eix la construcció d’identitats resistents enfront dels estereotips de putes, mares i santes que al llarg de la història han socialitzat a les dones, i han servit per construir els seus cossos, desitjos i les seves experiències. Aquests tres anys de treball ens han menat a enfrontar la necessitat de pensar les identitats que resulten de les relacions de poder heteronormatives que travessen l’experiència del “ser/estar dones” en el món. Aquestes Jornades s’organitzen sobretot entorn a tallers participatius, amb metodologies que faciliten el debat col·lectiu, a partir de materials audiovisuals i bibliografia seleccionada per a cada un dels tallers.

Les persones que integren el programa són: 

Rosa Cursach Salas, co-organitzadora de les Jornades, encarregada de l'acte d'obertura, sobre la construcció necessària de genealogies feministes.

Brigitte Vasallo; periodista, mediadora intercultural i activista de relacions sexo-afectives alternatives, que impartirà el taller “Occupy el amor: sobre amores en red y otras revueltas cotidianas”; presentarà la seva primera novel·la “PornoBurka. Desventuras del Raval y otras f(r)icciones contemporáneas” i com a integrant del Colectivo Cautivo, grup que es dedica a la mediació intercultural des de la música, serà la DJ de la festa de cloenda de les Jornades: “Zorras, perras y marujas sonoras”

Susana Adelina Nieri, directora de cine argentina que viatge expressament per a realitzar dos cinefòrums a partir de la projecció de dues pel·lícules: “Ella se lo buscó” i “El Toro por las astas”, sobre violència física la primera i embarassos no desitjats en adolescents, la segona. Es tracte de dos pel·lícules documentals a partir de dos fets reals que varen tenir un gran impacte social a Argentina.

Alicia Bisier, artista multidisciplinària valenciana, realitzarà un recital/performance d'Haikus i la presentació del seu llibre “El Ekilibrio del Haiku”.

Desde Sao Paulo, Brasil, participarà María Maria Eugenia Cordero artista plàstica, que presentarà una col·lecció/instal·lació de dibuixos pensada especialment sobre els eixos de les Jornades i a partir de la pel·lícula “Caótica Ana”, de Julio Medem. La instal·lació dur per títol Líneas que me construyen” i revisa el constant devenir des del que construïm les nostres identitats.

Sobre maternitats i resistències, Caterina Canyelles Gamundí, antropòloga, ens presentarà un taller sobre el seu treball “Subvertint l’ordre de gènere hegemònic. L’experiència de les preses del Partit Comunista del Perú- Sendero Luminoso”.

Des del grup d’investigació Desigualtats, gènere i polítiques publiques (UIB), María Gómez Garrido, juntament amb Montse Neira autora del llibre “Una mala mujer” ens presentaran un taller sobre l'estigmatització social que existeix sobre el treball sexual i les persones treballadores del sexe i la necessitat de deconstruir des d'una perspectiva que no reprodueixi victimització sinó que reconegui l'autonomia de les persones en ple dret a decidir sobre els seus propis cossos.

Per abordar el tema de la construcció de l’autonomia enfront de les violències creuades tals com racials, gènere i classe, Andrea Beltramo, activista feminista i co-organitzadora de les Jornades realitzarà el taller “Cuerpos propios, políticos, en resistencia y vida: eyaculando violencias desde la autonomía”

Grace Trujillo, activista lesbiana queer i socióloga, durà endavant el taller “Queerizar y trans-formar los feminismos y la protesta sexual: genealogías subalternas, intersecciones múltiples y resistencias” en el que analitzarà els orígens subalterns de les teories i pràctiques feministes queer a partir del recorregut a través de les nostres genealogies polítiques, afectives i teòriques, escrites “desde los márgenes”.

Mireia Sallarès, artista visual catalana, ens presenta el seu projecte trans-disciplinar realitzat a Mèxic “Las Muertes Chiquitas”, sobre els orgasmes, el plaer, el dolor, el poder, la violència i la mort en les dones. Pel·lícula documental que acompanyarem d’un workshop.

Justificació

Al llarg de la història, des de les institucions socials, religioses i els discursos hegemònics sobre la socialització de les dones, el paper que se’ns ha donat a les dones en la societat ha oscil·lat entre: putes, entès aquest com el rol que se’ns ha atribuït en tant objectes per satisfer el plaer dels homes i/o el discurs pejoratiu que es dirigeix envers les dones com un insult, que va més enllà del voler nomenar aquelles treballadores sexuals que amb llibertat han decidit sobre el seus cossos; mares, abnegades, cuidadores i educadores, garants de la institució familiar heteronormativa; i santes, presentades com a models de dones que ho són en tant que han renunciat al seu propi plaer, sacrificant les seves aspiracions personals al servei d’un pla aliè. Citant a la filòsofa feminista Marcela Lagarde, es tracte de “ser per als altres” i no per una mateixa.

En aquest sentit, les Jornades, no sols pretenen reflexionar críticament sobre aquests rols tradicionals que ens han assignat i que es troben en el rerefons de la nostra socialització com a dones, sinó que, a més pretenen ser una eina d’apropiació d’aquestes categories per de-construir-les, resinificar-les i donar-lis nous contextos fonamentats en l’autonomia, l’experiència i la resistència per poder ser reconegudes en la nostra diversitat, diferències per construir una història de les nostres genealogies reconeixent totes les dones que fórem o no, que som, o no i les que volem ser, o no.

Espais on es realitzaran les Jornades

Espai La Puerta del Verso 13 / Plaça Barcelona 20 / Palma
Llibreria Los Oficios Terrestres / Av. Joan Miró 62 / Palma
Edifici Ramon Llull / Aula 1 / Campus UIB / Palma

Organitza

http://desigualtats.uib.es/seccions/sem_feministes/

No hay comentarios:

Publicar un comentario