16 de mayo de 2012




II Jornades d'Estudis Feministes en Religió


(Des)fent l’epistemologia, (De)construint la religió, Descolonitzant l’espai públic”


9, 10, 11 i 12 de Juliol -  2012

Palma de Mallorca






Des del grup d’investigació Desigualtat, gènere i polítiques públiques i des del Seminari sobre teories i pràctiques feministes de la Universitat de les Illes Balears (UIB), volem convidar a totes les persones interessades en abordar críticament l’encreuament entre feminisme(s), religió (ns) i colonialitat a les II Jornades d’Estudis Feministes en Religió, que tindran lloc a Palma entre els dies 9 i 12 de juliol.

Som conscients que la nostra proposta és arriscada. Sabem, per militància i pel nostre activisme, que incloure a l’agenda feminista la qüestió de les religions genera sovint diversos mals entesos. En el nostre cas, volem manifestar que la nostra actitud és crítica envers les institucions que organitzen, legislen i controlen políticament l’espiritualitat de les dones creients i no creients, institucions que sovint construeixen i imposen discursos legitimadors de violència(s) i opressió (ns) sobre les done(s).

Prenent com a punt de partida els diversos diàlegs que es van duent a terme, any rere any, entre nosaltres, també som conscients que per una gran quantitat de dones, diverses, amb experiències diferents i situades en distints contextos, s’ha anat construint un desig polític d’apropiació d’aquests espais: l’espai de la creença i l’espiritualitat subordinats a pràctiques (hètero) patriarcals, racistes, capitalistes i colonialistes que travessen les institucions religioses presents en l’organització social de les democràcies occidentals. Des d’una actitud crítica i des de l’exercici de la denúncia és que presentem, per segon any consecutiu, aquestes jornades.

Es tracte d’una proposta per trobar-nos i treballar de forma col·lectiva. Els quatre objectius que ens hem proposat:

1- reflexionar críticament sobre el fet religiós;

2- revisar, també de forma crítica, la teoria i el moviment feminista actual que mostra les diferents construccions de ser/estar/fer com a dona(s) a l’espai públic; 

3-desenvolupar noves eines teòriques i pràctiques per la lluita feminista

4- proposar accions concretes d’intervenció de l’espai públic/polític compromeses en la configuració d’un present despatriarcalitzat, descolonitzat, antiracista, que alliberi cada un dels eixos d’opressió sobre les dones.

Per això, hem programat tres seminaris dirigits per la  Prof. Ulrike Auga, de la Theology School de la Universitat Humbold de Berlin, Alemanya, seguit de tallers col·lectius en què es treballarà amb material audiovisual per tal de construir un document gràfic amb el qual proposar una intervenció pública que s’anirà decidint en el transcurs de les jornades.

Les Jornades comencen el dilluns 9 de juliol, amb la benvinguda i amb la projecció de la pel·lícula documental Fake Orgasm, del director català Jo Sol, on es posa en tensió la pertinença a un determinat gènere i les seves relacions de poder/subordinació en el context social. Això seguit d’un debat, per tal de donar inici a l’intercanvi d’experiències, lectures, pensaments, preguntes i emocions que possibilitaran l’anar-nos coneixent.

La totalitat de les jornades inclouen una ampla programació i una detallada metodologia:


Dimarts, 10/07

09:00h - 11:30h
Benvinguda, presentació de les Jornades i de la professora Ulrike Auga.
Seminari: “(Des) fent l’epistemologia”

11:30h -12:00h
Descans i berenar

12:00h - 14:00h
Taller amb material audiovisual seleccionat específicament per treballar l’eix temàtic del dia.


·        Examined Life, de Astra Taylor, 2008. Entrevista a Martha C. Nussbaum.
·        Bell hooks: Cultural Criticism & Transforamtion, fragments de l’entrevista realitzada per Media Education Foundation, 1997.
·        25N, Feminismos Sol. Registre documental de l’acció proposada per la Comisión Feminismos del Movimiento 15M (Madrid) en el marc del 25N, dia internacional contra la violència vers les dones, 2011.
·        Feminismo sin fronteras. Conjunt d’entrevistes en el marc de la Semana Intercultural de Feminismos sin Fronteras, organtizada per el Instituto de la Mujer de la Universidad de Granada 2008.


Dimecres, 11/07

9:00h - 11:30h
Benvinguda i resum de la jornada anterior per tal de recapitular i enllaçar amb l’eix temàtic del dia.
Seminari: “Deconstruint la religió”.

11:30h - 12:00h
Descans i berenar

12:00h - 14:00h
Taller
Per tal d’abordar la necessitat de proposar noves eines teòrico-pràctiques de lluita feminista, proposam la següent activitat col·lectiva:
Utilitzant material audiovisual seleccionat que suscita preguntes, reflexions, accions (fotografies, revistes, cartes, material auditiu, etc. ) aportat per les persones participants al seminari, es realitzarà un document gràfic col·lectiu, per tal de ser exposat.
Projecció de fragments de la pel·lícula: The Magadalene Sisters, dirigida per Peter Mullan, 2002.

Dijous, 12/07

09:00h - 11:30h
Benvinguda i resum de la jornada anterior per tal d’entrellaçar-ho amb l’eix temàtic del dia.
Seminari: “Descolinitzant l’espai públic”

11:30h -12:00h
Descans i Berenar.

12:00h – 14:00h
Taller i preparació de l’acció pública.
Per preparar l’acció pública i reflexionar sobre el que diem espai públic; com intervenir-hi?, quins espais cal conquerir?, es projectarà el següent material audiovisual;

·        Examined Life, de Astra Taylor 2008. Entrevista a Judith Butler y Sunara Taylor.
·        Intervenció crítica de l’espai públic, de Javier Arizu, Raúl Haro, Guillem Casasús y Pep Buxó, 2010.
·        Esta cajita que toco tiene boca y sabe hablar, de Lorena García, 2009. Es projectaran fragments de la pel·lícula.
·        Serie Copleras:Manuela Resfinges, de Lorena García, 2011.
·        Detención de mujeres en París. És un fragment del telenotícies de TVE del dia 11/04/2011 on es mostra la detenció de tres dones amb vel islàmic davant la Catedral de Notre Dame de París, que protestaven per la llei francesa que prohibeix portar el vel integral islàmic en espais públics.
·        Zaz à Montmartre: Les passants.  Sessió acústica de la cantant i compositora francesa, Zaz, per a l’express.fr. a un carrer del barri de París de Montmatre.

Per tal de dur a terme el nostre objectiu descolonitzador de l’espai públic i des de la necessitat de proposar pràctiques d’apropiació del mateix com a lloc legítim de pertinença, debat, denúncia i visibilització; proposam exhibir el document gràfic realitzat durant les jornades. De totes maneres es decidirà col·lectivament com dur a terme aquesta acció.



Més informació

No hay comentarios:

Publicar un comentario